Monday, October 11, 2010

happiness is a state of mind

"I'm not too happy with you"

Bila kita dengar orang berkata begini pada kita, apa maksudnya? Selalunya kata ini diungkapkan bagi menyatakan rasa tidak puas hati seseorang terhadap kita. Mungkin ada yang kita lakukan tak kena di matanya - mungkin SEMUA yang kita lakukan tak kena di matanya. Yalah, orang kalau dah tak suka... matanya lebih mudah nampak yang salah dari yang betul.

Sebenarnya 'gembira' itu apa? Gembira itu wujud dalam minda, dalam hati, dalam perasaan... Orang gila pun mampu gembira - kerana di dalam dunianya, cuma ada dia dan rasa gembira. Gembira itu bukan satu destinasi, ia satu perjalanan. Kalau dijadikan ia destinasi, makin dijejak makin tak sampai. Kalau dijadikan perjalanan, setiap langkah ia menemani.

Semalam karya saya terbit di Mingguan Malaysia. Saya boleh pilih untuk berduka - kerana di saat keluarga dan yang tersayang menikmati dan meraikan kejayaan saya yang satu itu, saya terpaksa bekerja lebih masa di hospital. Tapi saya pilih untuk gembira - tak mengapa, pulang nanti dirai. Sekarang kerja menanti - buat sepenuh hati.

Sayangnya, kadangkala yang terbaik dari kita masih buruk di mata orang lain yang menilai. Atau mungkin... kadangkala kita cuba lakukan yang terbaik untuk sesuatu perkara, tapi nyata perkara itu tak serasi dengan kita. Mungkin takdir menentukan kita berada di satu tempat yang berbeza - tempat yang lebih sesuai dengan jiwa kita.

Teringin sekali hendak menjadi yang terbaik... teringin sekali hendak membuat orang lain gembira, malah teruja dengan kerja kita...

Namun bukan di sini... bukan di penjara batu bertingkat ini... Di sini tiada siapa yang tertarik dengan tarian pena dan alunan cerita.

Haih... Kadangkala, lebih mudah menjadi orang gila...

p/s: "I'm not too happy with you" - maksudnya siapa yang ada masalah? Renungkan...

2 comments:

  1. dr.nadia tahniah ya, cerpennya manis menggigit rasa..pengajaran juga buat kita yang muda-muda terlalu mengejar dunia-sedangkan betapa banyak yang kita tinggalkan kerana terlampau laju berlari

    ReplyDelete
  2. terima kasih, farah!

    saya teringat pada kata-kata watak utama dalam sebuah filem Indonesia... "apa yang lebih indah dari tawa kalau bukan senyum, ya Tuhan... seperti gerimis yang lebih indah dari hujan, dan berjalan yang lebih tenang dari berlari"

    keindahan itu ada pada kesederhanaan... =)

    ReplyDelete